1
Sommarhagen idag

Prästgården Sommarhagen byggdes år 1592. På den tiden var det ett vanligt litet hus. Den här delen är kvar än idag. Huset har varit ombyggt och påbyggt ett flertal gånger under sin historia. När man tittar på prästgården undrar man "men, var är kyrkan"... jo, det är Malexander kyrka, som ligger i byn Malexander. Kyrkan brann ner 2 gånger och byggdes till sist av sten.


Det man vet idag om personer som har varit på prästgården:

  • Samuel Sandelius son till kyrkoherde föddes 1655 på prästgården
  • Kerstin Månsdotter kyrkoherdefru som dog 1659
  • Kyrkoherde Johannes Wrethensis tjänstgjorde mellan 1699-1717
  • Kyrkoherde Erik Georgii Strand (dog 5 maj 1737)
  • Petrus Presser (1716-1794) Kyrkoherde i Malexander 1778

17 februari 2006 kom kyrkklockorna att höras i landsbydgen runt Malexander. En dam lämnade oss för alltid - hon hette Birgitta Lindeberg.

År 1883, fick prästen Otto Evald Lindeberg (1849-1898) och Hilda Emilia Sofia Watz (1847-1932) en son. Han döptes till "Giovanni". Fem år senare fick de en dotter "Ruth". År 1886 blev Otto Lindeberg kyrkoherde i Malexander och flyttade till prästgården Sommarhagen. Han planterade två lindar bredvid varandra, en till sonen Giovanni och en till dottern Ruth. Otto Lindeberg dog 1898, bara 48 år gammal... Då flyttade en annan kyrkoherde till Sommarhagen. Idag är lindarna gamla och stora. Giovanni skuggar sin syster och det syns eftersom hon är lite mindre. De har sett mycket och när man tittar på dem tänker man "hur länge till kommer de att stå här med sitt vackra lövverk?

Giovanni och Ruth

I Januari 2005, blåste Gudrun mycket hårt på lindarna… syskonen kramade om varandra med sina gamla grenar och kämpade stolt mot den grymma Gudrun. Gudrun dog efter en fruktansvärd natt men Giovanni och Ruth, trots några sår och avblåsta grenar, klarade sig.


Giovanni, sonen till prästen fick en dotter Birgitta Lindeberg… det är hon som begravs idag 17 februari 2006. Med henne försvinner en del av vår historia och jag kände att det var min plikt att tala om för, alla att lindarna är kvar på f.d.prästgården Sommarhagen. Deras pappa, prästen Lindeberg, räknade sin tionde del och skrev med en penna på den tunga dörren till tionde boden - det var den tidens skatt. Än idag kan man se siffrorna.

Tiondeboden från 1700-talet. Skatten var oftast i form av spannmål. Prästen delade till de fattiga och behöll en del till sig själv och till kyrkan. På bilden ser man tiondeboden och i bakgrunden en drängstuga. Där levde en hel familj. Drängstugan är ca 10 kv meter!

Tiondeboden

Annonser

En annons från Dagens Nyheter - 29 oktober 1961

En annan annons från "DAM tidning" - 1963

Efter Familjen Lindeberg kom en annan präst. Denne vet vi inte mycket om. Efter honom byggde man om Prästgården till ett pensionat. Övervåningen byggdes om med 9 rum.

År 1956 såldes Sommarhagen. Det var en f.d sjöman och kock som hade haft ett konditori i Australien och i Göteborg som köpte stället och flyttade in med sin familj. Rolf och Ingrid Stenbäck drev Pensionat Sommarhagen med framgång i flera år. Än idag kommer man ihåg när Ingrid sjöng för sina gäster med sina höga, kraftiga röst. År 1961 byggde de en bostad bredvid pensionatet. På 70-talet sålde de pensionatet till Georg och Inga Johansson. Sedan blev det Lars Olof och Birgitta Östlund som drev pensionatet i 5 år.

Nuvarande ägare

I januari 2004 såldes Sommarhagen till Marianne. Pensionatet byggdes om till hotell.
Alla rum utrustades med dusch & wc. Huset totalrenoverades med allt från nytt värmesystem,
nya stammar, isolering, ventilation, brandlarm, konferenslokal och bredband.

Maten utvecklades och en satsning gjordes på lokala råvaror

Gästantalet ökade och 2008 byggdes ett nytt annex med ytterligare 6 hotellrum.

Satsningen på naturnära upplevelser genom paketering och samarbete med lokala entreprenörer fortsätter. Flera avtal med utländska återförsäljare har tecknats och våra utländska besökare, likväl som våra svenska, hänförs över den vackra naturen som omger Sommarhagen. Även våra konfererande företag njuter av lugnet här.

År 2018 är det dags för nästa steg av utbyggnaden. Antalet rum utökas med ytterligare 4 stycken och nu finns här 19 hotellrum.

Den vackra sommarverandan byggs om för året runt-bruk och får vi nu en stor, ljus konferenslokal samtidigt som matsalen utökas och blir ljusare.

Sommarhagen drivs nu av Marianne med god hjälp av Bengt-Göran.
Tillsammans med vår trevliga personal ser vi till att maten kommer på bordet,
rummen blir rena och att våra gäster får många underbara upplevelser.

Om historien

Vi har försökt hitta så mycket som möjligt om Sommarhagen och prästgårdens historia. Har ni bilder eller historier om Sommarhagen så är ni varmt välkomna att skicka dem till oss.
Tack för hjälpen!
Marianne och Bengt-Göran

Tillbaka